<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fforeningenfri%2Fvideos%2F10154759436794877%2F&show_text=0&width=560" width="700" height="400" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=http%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Ftranssynlighetsdagen-2017-vi-er-her%2F&layout=button_count&size=large&mobile_iframe=true&appId=445333698818943&width=67&height=28" width="100" height="40" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Transsynlighetsdagen 2017

Jentene på Toten og Født i feil kropp endrer Norge. Og hva gjør TV-serier som Orange is the new black, Transparent og Sense8 med oss?

Lær deg også CIS-vettregler – for alle som ikke er trans (nederst i saken). Illustrasjonsfoto: Flickerbruker: thisisbossi.

31. mars markerer vi den internasjonale transsynlighetsdagen. Dagen markeres verden over, og den handler om å løfte frem de av oss som bryter med normer for kjønn. Dagen handler om å vise frem mangfoldet av mennesker – mangfoldet som finnes av kjønn og kjønnsuttrykk.

FRI Oslo og Akershus (FRI OA) ser med glede på en samfunnsutvikling som har ført til at stadig flere er åpne om sin kjønnsidentitet.

TV-serien Jentene på Toten var banebrytende i Norge. Serien åpnet transskapet for mange, den fjernet tabuer og var med på å endre hele Norge. I disse dager «fullfører» serien Født i feil kropp jobben som Jentene på Toten startet. Skapsprengende serier som har hjulpet tusenvis med å vise frem sine sanne farger.

I tillegg har vi transsynlighet gjenom TV-serier som Orange is the new black, Transparent og Sense8. Alle bidrar til mer åpenhet. Det blir stadig flere transpersoner i populærkulturen. Det bidrar til at flere får forståelse for hva transpersoner er. Og unge transpersoner har nå mange transkarakterer å identifisere seg med og speile seg i. Det er fantastisk.

Men, med økt synlighet kommer det også flere debatter. Vi i FRI OA tar gjerne debattene som kommer. Men noen ganger ser vi at debattklimaet blir diskriminerende og går hardt utover de av oss som er transpersoner.

Når vi diskuterer kjønn, diskuterer vi også folks identitet og dermed deres eksistens. Å bli anerkjent som den du er og å bli sett, er grunnleggende for alle mennesker.

Transpersoner og mennesker som tolker eller gjør kjønn annerledes enn majoriteten, har alltid eksistert, men det er altså først i det siste at samfunnet har gitt de av oss som tilhører denne gruppen plass og synlighet.

 

Av: Hans Heen Sikkeland
Leder i FRI Oslo og Akershus

 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=http%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Ftranssynlighetsdagen-2017-vi-er-her%2F&layout=button_count&size=large&mobile_iframe=true&appId=445333698818943&width=67&height=28" width="67" height="28" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Bli medlem!

Ingen er fri før alle er fri. Vi i FRI Oslo og Akershus – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold jobber for et samfunn der alle fritt kan leve ut sitt kjønn uten å bli diskriminert. Bli medlem!

Lær deg CIS-vettregler

Mange enkle grep kan tas for å møte folk på en skikkelig måte. Unisextoaletter for de av oss som opplever å bli trakassert på kjønnsspesifikke toaletter, er et konkret og enkelt tiltak.

Flere grep kan du lære deg her – les våre CIS-vettregler – for alle som ikke er trans.

 

 

CIS-vettregler

 

1. Spør i tide

Hvordan bør du møte folk? Lurer du på hvem noen er eller hva du skal kalle folk? Vi anbefaler at du gjør som i de tilfellene du lurer på hva folk heter: Spør!

2. Vær åpen

Når noen kommer ut som trans er det lov å spørre, «Hva vil det si?» eller «Hva betyr det?». Ingen forventer at du skal ha full peiling, men vær  åpen og lyttende.

3. Ikke snakk om kropper, snakk om hele mennesker

Ikke still for mange eller for intime spørsmål. Å spørre og grave etter detaljer om folks underliv er ikke ok. Uansett kjønn!

4. Ikke anta

Når noen for eksempel kommer ut som dame går det ikke automatikk i at vedkommende ønsker å gå med høye hæler eller kjoler. Alle definerer kjønn på egne premisser.

5. Bruk navnet til folk

Med mindre folk sier noe annet, bruk det navnet folk selv bruker og har valgt. Det er lov å glemme seg, en sjelden gang. Om du virkelig sliter – gå hjem og tren på det.

6. Det er ikke din fortelling!

Aldri fortell andre at vennen din er trans, med mindre du har fått beskjed om å dele det med noen. Det er opp til vennen din å bestemme hvem som skal få vite hva og når.

7. Vær tålmodig

Å finne ut av seg selv og sin egen identitet er en prosess som som de fleste mennesker bruker mange år på. Det gjelder også transpersoner. Gi folk den tiden de selv trenger. Dette kan noen ganger innebære flere  navneendringer før hen finner noe som sitter.

8. Fleip heller om deg selv enn om andre

Vær kritisk til transvitser i hverdagen. Fleip om transer og menn i kjoler bidrar til å gjøre hverdagen utrygg for transfolk. Vits i vei, men ikke om meg.

9. Bruk alltid ønsket pronomen

Hun, han og hen er i dag de tre mest brukte pronomene. Bekreft andre og vis respekt ved å bruke riktig pronomen. Spør gjerne hvilket pronomen hen selv bruker.

10. Det er ingen skam å snu

Har du tråkket i salaten og ikke vært helt snill og grei? Ja, da er det best å snu. Start med å si unnskyld og vær forståelig hvis din oppførsel har skapt reaksjoner.

 

Bli med på aksjon og treff fredag 31. mars

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=http%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Ftranssynlighetsdagen-2017-vi-er-her%2F&layout=button_count&size=large&mobile_iframe=true&appId=445333698818943&width=67&height=28" width="67" height="28" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Følg FRI Oslo og Akershus på Facebook, Twitter og Instagram