Bindere, chest-binder, eller vest som det ofte kalles på norsk, er klesplagg som er lagd for å holde inne fett på brystkassa. En binder gir deg friheten til å velge selv når du skal ha flat brystkasse.

Av: Luca Dalen Espseth, rådgiver i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Mange tenker nok på transmenn når de hører ordet «binder», men en binder kan selvfølgelig brukes av alle som ønsker flat brystkasse. Dette inkluderer ikke-binære, cismenn, ciskvinner og transkvinner.

Bindere er mye tryggere og mindre smertefullt enn andre måter å holde inne fett på brystkassen. Ønsker du deg flat brystkasse, er det lurt å investere i en binder. Bindere er ikke farlige å bruke om de brukes rett. FRIs tips til bruk kan du lese nederst på siden.

 

Alle størrelser kjøpt inn – prøv dem hos oss på FRI-kontoret!

Bindere kan kjøpes flere steder på internett og på noen spesialbutikker i Norge. Hvilken binder som passer din kropp og dine behov er vanskelig å si, men noen butikker er mer populære enn andre. Både Underworks og gc2b er populære sider der mange kjøper bindere fra. Det kan være vanskelig å vite hvilken størrelse man skal kjøpe, selv om de fleste nettbutikkene har gode instruksjoner for hvordan man skal finne rett størrelse.

For å hjelpe deg videre på veien har vi nå kjøpt inn alle størrelsene av gc2b sin modell «half black binder». Om du er usikker på hvilken størrelse du skal kjøpe kan du kommer innom våre kontorer i Mariboes gate 13 og prøve.

Send en mail til luca@foreningenfri.no for å avtale tid!

 

Tips til bruk

Binding er relativt trygt, men det er noen ting som er lurt å tenke på.

Om du planlegger å få fjernet fett på kassa (top-op) kan det å binde påvirke vevet mye og svekke elastisiteten av huden din. I tillegg kan langvarig og stram binding føre til smerter i rygg, skuldre og brystkasse. Noen kan også oppleve pustebesvær etter å ha brukt binder mye.

Om du følger disse rådene reduserer du faren for ubehag og plager:

  1. Kjøp flere enn én binder (de blir slitt over tid og om du binder hver dag må du ha mulighet til å vaske dem)
  2. Ikke bruke binder mer enn 6 timer i strekk, ta den av hjemme og sov uten
  3. Vær forsiktig med hard fysisk aktivitet, du kan oppleve at du ikke puster like godt med binder som du gjør ellers. Klarer du å trene uten er det best.
  4. Du kan bade med binder, men da er det lurt å ha en egen en til dette da både saltvann og klor sliter veldig på materialet.
  5. Ta noen dages pause om du opplever smerter og ubehag


La noen arve din gamle «binder»

Har du en binder du ønsker å gi bort til noen som trenger den mer enn deg?
Ta kontakt med oss, så kan noen som trenger den arve binderen din J

Om du er under utredning på NBTS får du dekket binder. FRI jobber for øvrig for at alle fastleger skal kunne bestille bindere gjennom NAV til sine pasienter binder/vest om de trenger det.

 

Spørsmål?

 Send en e-post til luca@foreningenfri.no  om du har spørsmål, og for å avtale tid!

Og du – har du spørsmål om kjønn, trans og kjønnsbekreftende behandling – sjekk ut vår kjønnsportal!

X
X